Front de Mer / Muzică clasică
Muzeul de Artă Constanța
26 August 2021, ora 19:00
Artiști
Program
Sabin Laviniu Penea (vioară)
Eliza Gabriela Puchianu (pian)
Eduard Zecheru (violoncel)
Muzică de la începutul secolului trecut, din întreaga lume, adusă printre exponatele Muzeului de Artă Constanța.
Biografie
Eduard Zecheru
Eduard Zecheru este fondatorul cvartetului Renaissance și a avut reprezentații atât solo, cât și cu colegii săi, în toată Europa, în țări precum Germania, Olanda, sau Elveția. Înainte de înființarea Renaissance Quartet în anul 2002, Eduard Zecheru a făcut parte din cvartetul Cantabile.
În prezent este angajat al Orchestrei Naționale Radio și liderul partidei de violoncel al Cameratei Regale. Eduard Zecheru a mai cântat alături de Orchestra ”I Sedici” din Germania, sub bagheta dirijorului Luigi Sagrestano (2005-2012), Filarmonica George Enescu din București și Orchestra de Cameră Radio. Eduard Zecheru a fost liderul partidei de violoncela Orchestrei Universității Naționale de Muzică, iar de la absolvire a interpretat și alături deFilarmonica Giurgiu (angajat 2004 – 2006), Filarmonica Moldova, Orchestra ”21st Century” din Luzern, Elveția, Philarmonie der Nationen, dirijor Justus Franz (2007-2012) și Orchestra Fundației Sergiu Celibidache.
Timp de un an (2006) Eduard Zecheru a participat, alături de colegii săi, la cursurile de cvartet susținute de Prof. Bujor Prelipcean (Cvartetul Voces). Alte master-class-uri importante au urmat când Eduard a fost invitat sa studieze sub îndrumarea lui Hatto Beyerle și Stephan Metz la Kerkrade, în Olanda. Stilul său de interpretare a fost de asemeni influențat de maestrul Marin Cazacu, celebrul cvartet Artemis (Weikersheim. Germania – 2008, Reggio Emilia, Italia –2009, Berlin, Germania – 2010), Martin Lovett (Cvartetul Amadeus), Hugh Maguire (Fundația Britten-Pierce, Aldeburgh, Anglia – 2009), Ralph Gothoni, Eugen Sârbu, Jürgen Kussmaul (Heerlen, Olanda, 2007), Dan Prelipcean, cvartetul Ad Libitum (Iași, Romania – 2006), Cvartetul Belcea (Tescani, Romania– 2010). A participat de asemenea la cursuri de dirijat cu Jin Wang, Dumitru Goia, Christian Ehwald, Sigmund Thorp, Horia Andreescu susținând ca dirijor concerte la pupitrul Orchestrei Universității Naționale de Muzică, al Cameratei Regale, al filarmonicii din Brașov și al Orchestrei Teatrului ”Oleg Danovski” din Constanța. Lider al partidei de violoncel din cadrul orchestrei Camerata Regală
Eliza Puchianu
Eliza Puchianu este o pianistă activă ce concertează ca solistă și ca pianistă colaboratoare. Apariția ca pianistă solistă la Museum of Fine Arts Boston în cadrul stagiunii Sound Bites 2016 fiind debutul său în Statele Unite ale Americii, Eliza Puchianu a concertat regulat pe scenele din Boston, de asemenea fiind câștigătoarea unei burse integrale în cadrul festivalului de muzică de cameră Harvard Cultural Collaborative. În prezent se concentrează pe construirea unor repertorii pianistice mai puțin cunoscute, în special ocupandu-se de creația muzicală a compozitoarelor din secolele XVIII-XIX-XX.
Concertele și recitalurile sale au purtat-o pe scene din Haga, Amsterdam, Varșovia, Bielsko, Paris, Venetia, Viena, Vilnius, Bratislava, Padova, Ulm, Traunstein și Las Palmas. Eliza a concertat ca solistă cu Orchestra Națională Radio, și cu orchestra RIAMSO pe scena National Concert Hall din Dublin și Castalia Hall din Kilkenny. Câștigatoarea Yamaha Scholarship for Pianists din anul 2014, Eliza a absolvit Royal Irish Academy of Music in acelasi an. Activitatea sa se extinde și în domeniul acompaniamentului, colaborand cu Wexford Opera Festival 2013, Opera Briefs 2013 și 2014, Edinburgh Festival 2011, Concursul National George Enescu 2014, Jeunesses Musicales 2015, și Academia Sighișoara în 2016, 2017 și 2018, a fost selectata ca acompaniatoare a programului STEP de la Boston Symphony Hall, iar din 2019 este profesor acompaniator asociat al Colegiului Național de Muzica George Enescu.
Experiența sa pedagogică enumera poziții ca profesor la Leesson Park School of Music, Irlanda (2014-2016), Steinert M.& Sons Piano Academy, SUA (2018-2019) și apartenența în juriile concursurilor de pian Allegretto, Brownissimo și Lirika Piano Competition din București (2019, 2020, 2021). În prezent, Eliza și-a extins activitatea pedagogică în mediul online, în cadrul organizației Musicians for the World (USA), astfel colaborând cu numeroși elevi performanți din America de Sud.
Sabin Laviniu Penea
Violonistul Sabin Laviniu Penea, nascut la Tulcea, a inceput studiul viorii la 6 ani la liceul local de arta, urmand la 15 sa se mute la Bucuresti pentru a-si continua studiile. Dupa absolvirea licentei si primului masterat la Universitatea Nationala de Muzica sub indrumarea violonistului Gabriel Croitoru, isi continua studiile ina Graz, Austria cu violonista Silvia Marcovici si in Freiburg im Breisgau, Germania, sub indrumarea violonistului Sebastian Hamann, unde a si obtinut al doilea titlu de master in muzica. Artist cu o bogata cariera concertistica raspandita pe 3 continente, atat ca solist, cat si ca membru in ansambluri camerale sau orchestrale. A cantat cu nume precum Mihaela Martin, Diana Kettler, Justus Grimm, Sharon Kamm, Akexander Sitkovetsky, Adrian Brendel, Frans Helmerson. A facut parte din ansambluri precum Solartis Quartet(vioara 1), Young Famous Orchestra(concert-maestru) si Anton Pann Ensemble, unde activeaza in continuare. De asemenea, a activat in orchestre germane precum Badische Staatstheater Karlsruhe, unde a ocupat pozitia de asistent sef vioara 2. In prezent traieste in Freiburg in Breisgau, Germania.